Obsługa placówek żywienia zbiorowego i firm cateringowychGastronomia zamknięta

Gastronomia zamknięta
S4H CHEF

Program dla żywienia zbiorowego

Moduł gastronomii zamkniętej to przede wszystkim bardzo rozbudowany moduł pozwalający planować jadłospis dla poszczególnych diet opisanych dowolną ilością parametrów (wartości odżywczych, alergenów i innych) posiadający bogate funkcje kopiowania jadłospisów (zarówno jednego na wiele jak i całego dnia na inny dzień) oraz szablony jadłospisów na zadaną ilość dni. Unikalną cechą modułu jest możliwość zmiany receptur dań w każdym jadłopisie oraz wygodna funkcja automatycznej zmiany wielkości porcji.

W module tym znajdziemy także wygodne funkcje do wprowadzania ilości ludzi żywionych podzielonych na grupy żywieniowe (płatników), dwa kalendarze ilości zywionych: jeden przeznaczony dla zakładów żywienia zbiorowego ( szpitali, jednostek wojskowych, sanatoriów, szkół) i drugi przeznaczony dla firm caterigowych specjalizujących się w dowozie żywienia osobom prywatnym lub firmom.

Po wprowadzeniu wszystkich danych możemy z systemu otrzymać precyzyjne zestawienia opisujące koszt żywienia, a także automatycznie wystawić dokumenty sprzedaży na podstawie wynegocjowanych warunków.

Program umożliwia tworzenie dwóch rodzajów jadłospisów:

  • planowanych do przygotowania menu (spisu dań) dla danej diety na dany dzień. Raz zaplanowany jadłospis można wykorzystywać wielokrotnie w kolejnych cyklach żywieniowych, dzięki czemu uzyskujemy dużą oszczędność czasu.
  • zwykłych, które najlepiej generować na podstawie jadłospisów planowanych dla podanych ilości osób w poszczególnych grupach żywieniowych. Na podstawie tych danych system sam obliczy odpowiednią ilość surowców potrzebnych do przygotowania posiłków na dany dzień.

Dodatkowo S4H CHEF posiada funkcję dokumentu asygnaty zbiorczej, który uwzględnia zapotrzebowanie ilościowe artykułów ze wszystkich jadłospisów na wskazany dzień. Dzięki temu dokumentowi można sprawnie i szybko wydać odpowiednie ilości produktów z magazynu do kuchni.

W programie dostępne są także raporty pokazujące między innymi ilość żywionych osób oraz ich koszt wyżywienia. Bardzo dobrze obrazują rzeczywisty koszt żywienia w stosunku do zaplanowanej stawki.